ул. “Развигор” № 1 ,1421 София, тел: 8193200; факс: 8654812
. . ^ e-mail: nbpp@nbpp.government.bg

ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА АДВОКАТСКИТЕ СЪВЕТИ

ОТНОСНО: Ползването на единната информационна система за отчитане на правната помощ по електронен път

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Във връзка с ползването на единна информационна система за отчитане на правната помощ по електронен път е необходимо адвокатите вписани в Националния регистър за правна помощ от съответната колегия, както и членовете на съответния адвокатски съвети, които проверяват и заверяват отчета на адвоката, оформяйки становище, да разполагат с електронни подписи.

Осигуряването на електронни подписи на адвокатите е част от задълженията им по чл. 18, т. 8 от Закона за правната помощ за техническото обезпечаване на правната помощ.

Ползването, от адвокатските съвети, на софтуерния продукт за отчитане на правната помощ по електронен път , чийто собственик е Националното бюро за правна помощ, е безплатно, както и неговата поддръжка е за сметка на бюрото.

За осъществяването на техническата връзка на софтуерния продукт на бюрото и деловодните системи на съдилищата бе взето решение на Пленума на Висшия съдебен съвет на заседание от 11 юли 2019 год. в смисъл „съдилищата да преминат към безхартиен обмен на документи с разработената от бюрото единна информационна система за електронно отчитане на правната помощ“.

Към настоящия момент бюрото полага максимално усилия за осигуряването на връзката между сега използваните деловодни системи на съдилищата и въведената система за електронно отчитане на правната помощ. Очакванията са най-късно в края на месец септември интегриране! бъде извършено .

ЕЛЕНА ЧЕРНЕВА-МАРКОВА

Председател на НБПП